Gotland

Gotland

Mallgårds rökeri är en del av en livskraftig och uråldrig tradition på Gotland. Verksamheten för vidare kunskap om boskap och mat från generationer av lantbrukare. Jordbruk och boskap har historiskt sett varit de viktigaste sysselsättningarna på Gotland. De kalkrika hedarna är utmärkta betesmarker och ön har mest soltimmar i hela Sverige. I modern tid har aktiva insatser gjorts för att hålla landskapet öppet och levande. Det är viktigt att bevara den biologiska mångfald och det kulturarv som öns många lantbruk utgör. Här samsas modern teknik och kunskap om natur, biologi och boskapsskötsel med historien om hur det är att leva sida vid sida av, och vara beroende av, djuren. Gotlänningen vet att respektera sina djur, vare sig det är kor, lamm eller höns.

Gotland har en lång tradition av mjölkproduktion. Visby mejeri får in cirka 140 miljoner liter mjölk varje år från Arlabönder på ön.

Gotland är en levande kulturbygd

Gotland är en levande kulturbygd som är mycket uppskattad både av gotlänningarna själva och besökare från fastlandet. Trots att ön inte är så stor finns det mer än 1500 företag registrerade på landsbygden. En typisk gård är cirka 57 hektar stor, vilket är nästan 20 hektar större än medelarean för en lantgård i Sverige. Ungefär 200 av gårdarna har mjölkkor och ytterligare 300 föder upp nötboskap för slakt. Totalt finns det över 40000 nötdjur på ön. Fastlänningar tror ibland att det allra viktigaste djuret på Gotland är fåret. Det stämmer däremot inte eftersom det inte finns några får på ön: här kallas de lamm och inget annat. Det finns runt 400 gårdar som föder upp lamm på ön och över 30000 djur.

Nå, det finns ett undantag för det här med lamm och får. Det är gutefåret, symbolen för hela Gotland som bland annat kan beskådas på Gotlands flagga. Arten kallas just gutefår och historiskt sett har de även kallats för utegångsfår eller hornfår. De har funnits på ön lika länge som människor funnits där och betat på hedarna. Med sina böjda horn går de inte att missta i moderna gotländska hagar, men det var nära att just den krullhornade arten dog ut. På 1800-talet försökte gotlänningar att avla bort hornen. Det var först på 1920-talet som Edward Graelert fick tag på en hjord som hade kvar de böjda hornen. Idag finns de spridda över hela ön.

Medeltidsveckan, Stockholmsveckan och Almedalsveckan

Visby är den största staden på Gotland

Många turister besöker Gotland för det vackra kulturlandskapet och maten. Andra kommer hit för att det är barnvänligt, fullt av badstränder och möjlighet att klättra runt bland spännande raukar. Ön har också blivit skådeplatsen för en rad återkommande festivaler och händelser. De tre kanske mest kända är Medeltidsveckan, Stockholmsveckan och Almedalsveckan. Medeltidsveckan är en historisk festival som samlar medeltidsentusiaster, personer som sysslar med historisk återskapning (även känt som reenactment), lajvare och turister från hela landet. Den har sedan 1984 hållits i augusti varje år. Strax innan Medeltidsveckan går en mindre officiellt, men minst lika omtyckt, tradition av stapeln: Stockholmsveckan. Stockholmsveckan är en veckolång festvecka med DJs, nattklubbar och utfärder till öns bästa stränder.

Gotland är även platsen för Almedalsveckan som brukar kallas för Sveriges viktigaste politiska händelse. Almedalsveckan äger rum i början av juli varje år. Det är numer ett måste för svenska politiker, viktiga tjänstemän, föreningar och lobbyorganisationer. Veckan har en stolt historia: 1968 höll dåvarande utbildningsminister Olof Palme ett brandtal från ett lastbilsflak i just Almedalen och det är från den händelsen som veckan har fått sitt namn. Nu för tiden är det nästan obligatoriskt att hålla ett Almedalstal om man är partiledare och talen recenseras noga i alla de stora dagstidningarna. De nationella politiska partierna har var sin dag under Almedalsveckan då de kan redogöra för sin politik. Det är en möjlighet för medborgare att påverka sina politiker och för politikerna att påverka medborgare. Almedalsveckan är också tillfället då det samlas mest journalister på Gotland under hela året.

Gotland har något för alla

Gotland är platsen som har något att tilltala varje besökare. Ön är känd för sin goda mat, inte minst då för sin stolta tradition av boskapsskötsel och rökerier. Gotland är det perfekta resmålet även för barnfamiljer. Här finns badstränder, spännande utomhusmuseum, caféer och hundratals gårdar där barn och vuxna kan klappa lamm och andra djur. Några av Sveriges viktigaste runstenar finns utspridda i lammhagarna och det är fritt fram att följa skyltarna och gå på upptäcktsfärd. Runstenar och vikingatida skeppsgravar är en lika naturlig del av den gotländska landsbygden som alla de små pittoreska kyrkorna.

Gotland är en plats som blandar historia och samtid. Visby är en världsarvsstad och är som sådan erkänd som en viktig plats att skydda och bevara inte bara för svenskar utan för hela mänskligheten. Den världsberömda ringmuren påminner oss om vår våldsamma historia och de många kyrkorna påminner oss om vår fredliga historia. Sida vid sida av allt detta finns Almedalsveckan: dåtid och nutid nära sammanbundet.