Produkter

Produkter

Malgårds rökeri är unikt, för det är faktiskt det enda rökeriet på Gotland som röker sina produkter genom att elda med riktig alved. Det ger riktigt goda produkter som har en mild, men ändå påtaglig röksmak. Här används inga rökessenser, utan det är genom noggrant utvalt kött och ett mycket bra hantverk som de goda aromerna tas fram. Köttet som de röker kommer till största delen från deras egna gård, vilket innebär att det är fullt spårbart och håller högsta kvalitet. Det är dessutom mycket färskt när det röks, vilket bidrar till den delikata smaken. Här kan du smaka på traditionella gotländska delikatesser, samt lite mer moderna smakbitar.

Produkter från Gotland

Mallgårds rökeri är även Gotlands enda renodlade köttrökeri, vilket innebär att det inte finns någon rökt fisk att köpa genom dem. Det stora utbudet med kött räcker dock långt, för här finns både fläsk, lamm, får och älg att välja mellan. Är det någon delikatess som man förknippar med Gotland så är det nog rökt fårfiol. Det är nästan ett måste att smaka på när man har vägarna förbi ön, och självklart är även detta en del av Malgård rökeris produkter. Även lammfiol finns, speciellt under våren. Det gotländska köttet har redan en speciell smak, eftersom djuren betar på örtrik mark som dessutom är kalkrik.

Det ger en mycket koncentrerad och stark smak, och tack vare Mallgårds rökeris expertis förstärks detta ytterligare. En får- eller lammfiol är ett måste att smaka av, speciellt när det är tillagat på detta speciella sätt. Andra produkter som Mallgårds rökeri tillverkar är traditionell gotländsk lammsalami. Här används recept som har gått från generation till generation. Salamin har mycket hög kötthalt och är rullad i gotländsk rosmarin. Denna salami är lufttorkad och du kan skiva upp den och ha den på mackan, eller laga mat med den. Den passar även mycket bra i matlagning. Du kan till exempel addera lite i en trevlig gryta, för en riktig smakupplevelse.

Skinka, korv och falukorv

Produkter från Mallgårds rökeri

En av rökeriets allra mest populära produkter är den rökta skinkan. Den får genomgående högt betyg av alla som smakar den, och du kommer nog förstå varför när du provar. Även här är det tydligt att den är tillverkad på gotländskt kött, eftersom den karaktäristiska aromatiska smaken verkligen kommer fram. Det är givetvis extra speciellt eftersom köttet kommer från gården, vilket innebär att man kan vara säker på att djurhållningen håller hög standard. Förutom ovan nämnda delikatesser finner du även olika korvar att smaka av. Det finns exempelvis bratwurst, choriba och andra spännande varianter att grilla eller steka. Perfekt för sommarens trevliga grillkvällar på soliga Gotland.

Deras utbud av korvar kan variera från säsong till säsong, eftersom detta rökeri alltid strävar efter att prova på nya recept. En av deras lite mer klassiska produkter är en falukorv, som de kallar Stavgaards falu. Den innehåller 67 % kött och du steker den i skivor, eller ugnsbakar den som en vanlig falukorv. Det enda köttet på detta rökeri som inte kommer från Gotland är älgköttet, av naturliga skäl. Det kommer istället från småländska bestånd och håller utmärkt kvalitet. Rökeriet erbjuder rökt älgkött på många olika sätt, så gillar du vilt är detta ett mycket bra val.

Handlar du hos Mallgård rökeri kan du vara säker på att du får tag på råvaror som är bra för din hälsa. Då kött och fisk är rika på protein, sätter detta fart på ämnesomsättningen och fettförbränningen varför du kan äta med gott samvete.

Missa inte deras delikatesser

Malgårds rökeri ligger vackert beläget i den lilla byn Levide, och när du har kört dit så är det skyltat mot rökeriet. Det finns alltid många goda produkter på lager i deras lokal, men utbudet kan variera något beroende på vilket kött de har tillgång till. Ibland röker de även med andra träslag än al, t.ex. äppel och hassel. Du kan även få tag på deras olika produkter i välsorterade delikatessbutiker, till exempel i Visby. Om du besöker Gotland, missa inte denna pärla som verkligen öppnar dörrarna till en gotländsk smakupplevelse. Att röka kött genom vedeldning ger en genuin och delikat smak som man inte bör missa, ifall man har turen att finna sig själv på Gotland.