Rökerier i Sverige

Rökerier i Sverige

Det finns många rökerier i Sverige som är värda ett besök! På de flesta kan du köpa rökt kött och fisk från närliggande gårdar och på andra kan privatpersoner lämna in egna produkter för rökning. Det har alltid funnits rökerier i Sverige även om det historiskt sett även varit vanligt för gårdar att sköta sin egen rökning. När jordbruket effektiviserades och moderniserades under 1800-talet och 1900-talet så blev det vanligt att lämna ut sysslor till experter istället för att sköta dem själv på gården. På så sätt fick vi en stark tradition av slakterier, mejerier och rökerier. Ta chansen och besök ett rökeri nära dig!

Rökerier i Sverige finns över hela landet

Rökerier i Sverige som tillagar delikatesser

Den som är intresserad av mat och matbehandling inser snabbt att rökerier i Sverige inte är jämt fördelade över landet. Istället är det vanligt att det finns många rökerier på ungefär samma orter. Det är för att det finns en tradition och därigenom en hantverksskicklighet som bevarats på orten. En annan anledning till att rökerier ofta ligger nära varandra är att det finns, eller har funnits, en aktiv hamn i närheten. Motsvarande kan också gälla för ett ställe som har goda jaktmarker eller stora gårdar med boskap. Gotland har exempelvis två kända rökerier: Katthammarsviks rökeri, som främst fokuserar på fisk, och Mallgårds rökeri, som har mycket kött.

Det finns många rökerier i Sverige. Om man börjar i syd hittar man främst fiskrökerier vid kusten – här finns bland annat Österlens Rökeri, Skillinge Fiskrökeri och Nya Rökeriet vid Simris. Hela regionen är känd för sin rökeritradition, och det syns inte minst på den danska ön Bornholm. Den knappa storlek till trots finns det över tio rökerier på Bornholm, och ett rökerimuseum på Hasle Røgeri . Upp längs den svenska kusten finns det rökerier i de många gamla fiskarsamhällen – man kan stanna i Valje (nära Sölvesborg), i Hörvik och i Vägga för att hitta lokala rökerier. Antalet kuströkerier klingar sen av, men det finns även gott om rökerier i inlandet.

Rökerier för både fisk och kött

Det finns många rökerier i Sverige längs sydöstra kusten. De sysslar ofta med havsfångad fisk. De stora sjöarna Väner och Vättern har bebotts av fiskare i många generationer och även här finns stor skicklighet när det gäller att röka fisk och kött, men då fokuserad på insjöfisk. Bara runt Vättern finns Hamnens Fisk i Jönköping, Carléns Fisk i Rödån, Hjo-Sik i Hjo, Klanghamns Fisk norr om Karlsborg och Gränna Rökeri. Runt Vänerns finns det flera rökerier, exempelvis det prisbelönta Håfveruds Brasserie och söder om Karlstad ligger Lillängshamnens Fiskrökeri. I inlandet finns det också rökerier som specialiserar sig på vilt, såsom Hygns vilt som ligger i Bäckhammar söder om Kristinehamn.

Närmare Stockholm hittar man också duktiga köttrökerier, exempelvis Hållsta Rökeri och Musko Rökeri. Båda dessa tar emot kött från privatpersoner, exempelvis jägare, för rökning. Det är vanligt för rökerier i Sverige. Om man fortsätter upp längs kusten så finner man Böna rökeri i Gävle och Skärså Rökeri i Söderhamn. Upp mot Umeå finns det fler rökerier, som Sjöbodarnas Rökeri (precis utanför staden). I takt med att antalet jägare växer ju längre norrut man kommer, desto vanligare blir det att hitta rökerier som fokuserar på vilt. Exempel på detta är EG Vilt i Vilhelmina och Jämt Rök på Frösön.

Rökeritraditionen i Sverige lever och frodas

Förutom att många rökerier i Sverige ofta erbjuder närproducerat kött från gårdar, så är de också några av de bättre ställena för att hitta prisvärt viltkött. Rökerier har ofta kontakt med lokala jägare som säljer delar av sin fångst. Fiskrökerier är vanligast vid kusterna och vid stora sjöar, men fiske sker även i bäckar och floder vilket gör att rökerier i Sverige även kan hittas i samhällen längs de stora vattendragen. Trots att det är stor skillnad på varmrökt och kallrökt, så kan de flesta rökerier erbjuda båda metoderna. Ta chansen och skäm bort smaklökarna med ett besök på ett rökeri nära dig! Vår lista ger tips på några i vårt land, men det allra bästa hittar du nog själv.